Makovnjača

Srednje
8 porcije
120 min
Makovnjača

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 1 kvasac
  • 500 ml mleka
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • malo soli
  • 1 kašičica šećera
  • pola limuna
  • 250 g mlevenog maka
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 žumance za premazivanje
  • 100 g čokolade za kuvanje

Način pripreme

  1. U 200 ml mlakog mleka razmutiti kvasac, 2 kašičice brašna, kašiku šećera i malo soli i ostaviti da odstoji i kvasac nadođe oko 15 minuta.
  2. U posudu pomešati brašno, jaje, ulje, razmućeni kvasac, limunov sok i preostalo mleko.
  3. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji oko 15 minuta a zatim još jednom premesiti.
  4. Testo podeliti na dva dela i svaki razvući oklagijom u pravougaonik. Premazati uljem i posuti pripremljenim makom i šećerom u prahu. Uviti u rolat, staviti u podmazani pleh, premazati umućenim žumancetom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
  5. Rastopiti na pari čokoladu za kuvanje i preliti preko ispečene štrudle.

Serviranje

Iseći na tanke kriške i služiti.