Lazanje

Srednje
4 porcije
60 min
Lazanje

Sastojci

Fil

  • 500 g pečenice
  • 250 ml kuvanog paradajza
  • 300 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • malo peršuna

Bešamel

  • 50 g maslaca
  • 30 g oštrog brašna
  • oko 5 dcl mleka
  • 200 ml kisele pavlake
  • so, biber, muskatni orašćić

Za posipanje

  • 200 g sira gauda
  • 250 g kora za lazanje

Način pripreme

  1. Fil:
  2. Izdinstati na malo ulja sitno seckan crni i beli luk, dinstati dok luk ne omekša.
  3. Dodati kuvani paradajz, krupnije seckanu pečenicu, seckane šampinjone, peršun, so i biber. Dinstati oko 30 minuta.
  4. Bešamel:
  5. Otopiti maslac, dodati brašno, vrelo mleko i začine, kuvati dok sos ne postane kompaktan i gust.
  6. Kada se malo prohladi dodati kiselu pavlaku i promešati. Ako je sos pregust dodati mleka po potrebi.
  7. Slaganje:
  8. Dno vatrostalne posude premazati uljem i tankim slojem bešamela.
  9. Složiti kore za lazanje, preko staviti dinstani fil pa premazati bešamelom i posuti sirom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Zadnji sloj premazati bešamelom, filom i posuti sirom. Pokriti lazanje folijom, peći 30 minuta na 200.
  10. Skinuti foliju i ostavite još 10 minuta da se zapeče.